Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Waarom zijn aminozuren zo belangrijk voor ons lichaam?

0

Het lichaam verzorgt zichzelf met voedingsstoffen. Via voedingstoffen krijgen we voedingsenergie, die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Zo’n 25% van onze energie komt voornamelijk van voeding. Er zijn voedingstoffen voor het hoofd, het gewicht en de benen, maar ook voor de spieren en de bloedvaten. Er zijn verschillende soorten voedingstoffen, denk bijvoorbeeld aan koolhydraten, vetzuren en eiwitten. Deze voedingstoffen zijn op verschillende manieren in te nemen. Koolhydraten zijn belangrijk voor het opwekken van energie en helpen bij het verbrandingstraject. Vetzuren bevatten essentiële mineralen zoals calcium en vitamine B12. Allebei spelen ze een zeer belangrijke rol in de structuur van spieren en organen. 

Aminozuren zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om voldoende energie op te wekken. Ze spelen een belangrijke rol in het leven van veel sporters en dragen bij aan onze gezondheid. De aminozuren vormen basisbouwstenen van alle eiwitten. Maar welke soorten aminozuren zijn er eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk? In deze blog gaan we het bespreken. 

Wat zijn aminozuren?

In tegenstelling tot koolhydraten en vetzuren, bevatten aminozuren ook stikstof. Dit zorgt ervoor dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het vormgeven van spieren en organen. Met diverse eiwitvormende aminozuren kan het lichaam veel eiwitten produceren, wat erg ondersteunend kan werken bij bijvoorbeeld het sporten. Daarnaast kunnen aminozuren ook een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld wondgenezing en herstel, spijsvertering en de groei van gezonde botten. Het belangrijkste voordeel voor veel sporters is dat het een bijdrage levert aan opbouwen en onderhouden van spieren. 

Aminozuren kunnen we onderverdelen in twee groepen. Essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. Het grote verschil is dat essentiële aminozuren niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt. Dit betekent dat je deze aminozuren alleen via voeding binnenkrijgt. Op zoek naar aminozuren kopen? Dan lijkt dit een zeer goede optie om sportprestaties te optimaliseren. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg supplementen om dit te ondersteunen. 

Supplementen

Omdat essentiële aminozuren niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt zijn er diverse supplementen op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld vloeibare aminozuren die eenvoudig door het lichaam kunnen worden opgenomen. Daarnaast is het ook mogelijk om aminozuren via pillen en in poedervorm te verkrijgen. Echter zijn vloeibare aminozuren zeer efficiënt omdat het snel door het lichaam kan worden opgenomen en het erg zuiver is. Tegenwoordig zijn aminzouren in pillen, poedervorm en in vloeibare vorm eenvoudig en snel online te bestellen. Op deze manier kun je spierherstel en het opbouwen van spiermassa bevorderen. Ze dragen bij aan betere sportprestaties en zijn inmiddels zeer populair. 

Geef een reactie