Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Waar moet je rekening mee houden als je je laat vaccineren?

0

Het is voor een ieder in Nederland belangrijk om je te laten vaccineren tegen bepaalde virussen, vooral als je naar het buitenland gaat of een slechte gezondheid hebt. Vaccinaties zorgen er namelijk voor dat de kans een stuk kleiner is dat je besmet raakt met een virus en daar eventueel aan komt te overlijden. Wanneer je je wilt gaan laten vaccineren is dat dus zeker een verstandige keuze. Echter, er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Daar kom je in dit handige artikel snel meer over te weten. 

 

Mogelijke bijwerkingen

Een van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden als je een meningokokken vaccinatie volwassenen wilt nemen, is dat je mogelijk last kan krijgen van bijwerkingen. Dit geldt zeker niet alleen voor het meningokokken vaccin, maar ook voor een hepatitis A vaccinatie. De meeste bijwerkingen zijn niet gevaarlijk. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan hoofdpijn of misselijkheid. Mocht je last krijgen van een andere bijwerking zoals epelepsie of hartkloppingen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp te gaan. Er is dan een mogelijkheid dat je een zeldzame bijwerking hebt, maar de kans is erg klein dat dit ook daadwerkelijk het geval is. 

 

Vaccineren is niet gratis

Wanneer je je wilt gaan laten vaccineren, dan zou je denken dat het vaccineren gratis is bij de GGD. Dat is ook erg logisch, want we betalen met z’n alle belasting en daarmee wordt de GGD ook gefinancierd. Het is dan ook direct belangrijk om te weten dat een vaccinatie nooit gratis word. Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd, want farmaceutische bedrijven vragen veel geld voor een vaccin. Dit wilt zeker niet inhouden dat je altijd je geld kwijt bent, want de meeste zorgverzekeringsmaatschappijen vergoeden een vaccin. Wil je hier meer over te weten komen? Neem dan contact op met je zorgverzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je er telefonish en per e-mail vaak meer over vertellen.

 

Een vaccin werkt niet meteen

Een van de andere belangrijke punten waar je rekening mee moet houden, is dat een vaccin niet direct werkt. Veel mensen denken dat wel en dat kan erg jammer zijn. Je moet er altijd rekening mee houden dat je lichaam enkele werkdagen tot enkele weken nodig heeft, voordat je lichaam de antistoffen herkent en zelf kan aanmaken. Hier krijg je altijd meer over te horen als je je laat vaccineren bij de GGD. 

Geef een reactie