Wanneer je begint met een huis kopen, is er een lang traject dat je eerst af moet gaan. Ten eerste moet natuurlijk de zoektocht naar het perfecte huis beginnen. Eerst moet je kijken in welke stad en in welke buurt je wilt wonen. Deze keuze is al moeilijk genoeg, maar in jouw perfecte wijk moet dan ook nog meer een huis staan dat binnen jouw smaak en budget valt. Wanneer je een perfect huis op een perfecte locatie hebt gevonden, betekent dit niet dat het huis zomaar van jou is. Waarschijnlijk zijn er nog andere mensen die het huis ook wel zien zitten. In dat geval moet er geboden gaan worden.
Wanneer je deze spannende bieding hebt gewonnen, ben je natuurlijk super blij, maar ook dan is nog niks zeker. Je moet eerst nog de hele financiering rond krijgen. Hiervoor moet je naar de bank om een hypotheek af te sluiten, je hebt namelijk waarschijnlijk niet een paar ton op de bank staan. Een hypotheek afsluiten vinden veel mensen erg spannend, omdat het gaat om een flink bedrag. Ook moet je met ontzettend veel dingen rekening houden, denk maar aan de looptijd of de actuele hypotheekrente. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek.
Rente
Een eerste ding waar je naar moet kijken is de rente. Niet alleen de actuele hypotheekrente is belangrijk, ook de rentevaste periode is van belang. Dit houdt in hoe lang je hetzelfde rentepercentage betaald. De actuele hypotheekrente kun je vinden op hypotheekrente.nl. Veel aanbieders adverteren met een korting op de eerste vaste rente periode. Dit is echter erg gevaarlijk. Wanneer de eerste periode is afgelopen, gaat het rente percentage vaak boven het marktgemiddelde, waardoor je uiteindelijk misschien wel duurder uit bent en dat is natuurlijk goed om te weten.
Risico’s
Een het afsluiten van een hypotheek zitten natuurlijk risico’s verbonden. Hier kun je niks aan veranderen, maar het is wel goed om hiervan op de hoogte te zijn en hier rekening mee te kunnen houden bij het afsluiten van je hypotheek. Dingen die je jezelf kunt afvragen zijn bijvoorbeeld of je nog wel je woonlasten kunt betalen wanneer je arbeidsongeschikt bent of dat ze bank je dan zou dwingen je huis uit te moeten. Wanneer je je woonlasten niet meer kunt betalen, geldt je huis immers als onderpand. Ook moet je je verdiepen in andere situaties die kunnen voorkomen. Een voorbeeld hiervan is bij overlijden.