Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Hypotheken: dit moet je weten

0

Wanneer je een huis koopt, moet je vaak een hyptoheek nemen om dit te kunnen betalen. Zorg ervoor dat de maandelijkse hypotheeklasten goed aansluiten bij je inkomen en je uitgaven. Door het nemen van een hypotheek moet je namelijk niet in betalingsproblemen komen. Niet alleen op korte termijn, maar ook over de jaren waarover je een hypotheek loopt. De hypotheek mag niet hoger zijn dan 100 procent van de waarde van het huis. Je kunt aankoopkosten- en verbouwingskosten niet meenemen in je hypotheek. Uitzonderingen op deze regel is de financiering van energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie. Sommige financiers geven voor zulke maatregel som sook een korting op het rentepercentage. Aanbieders van hypotheken toetsen aan de hand van wettelijke leennormen hoeveel je maximaal kan lenen. Een maximale hypotheek betekent heeft vaak erg hoge kosten, dus wees voorzichtig als je van plan bent om een maximale hypotheek te nemen. 

Grote van je hypotheek 

De maandlasten van een hypotheek hangt af van het bedrag dat je leent, de rente en het type hypotheek. Maak eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven om zo te bepalen wat je maandelijks kwijt kan aan hypotheeklasten. Er zijn verschillende tools online beschikbaar om dit uit te rekenen, bijvoorbeeld op de site van Van Bruggen adviesgroepNeem hiermee ook in beschouwing wat je kosten en uitgaven in de toekomst gaan zijn. Ben je bijvoorbeeld van plan meer of minder te gaan werken, gezinsuitbreiding of studeren. Dit zijn allemaal zaken die je mee moet nemen, ze bepalen namelijk de hoogte van je inkomsten en uitgaven. Wanneer je dit goed in beeld hebt kun je bepalen wat je maandelijks aan de hypotheek kunt betalen. 

Restschuld of overwaarden 

Het kan voorkomen dat er een verschil ontstaat tussen de waarde van de woning en de resterende hypotheekschuld. Dat staat beter bekent als restschuld of overwaarde. Stel je hebt een hyptheek afgesloten voor 300.000 euro, maar je woning is inmiddels 350.000 euro waard. Er is dan sprake van overwaarde. De hypotheek berekenen met overwaardekan je door de hypotheek te verhogen, dit word teen tweede hypotheek genoemd. Je moet hierdoor wel meer geld per maand afbetalen en het wijzigen van eeen hypotheek kost vaak veel geld. Wanneer er sprake is van negatieve overwaarde wordt dit ook wel restschuld genoemd. Het betekent dan dat je woning minder waard is dan de openstaande hypotheekschuld. Wanneer de woning op dat moment wordt verkocht, blijf je met een schuld achter. Naast het nemen van nog een hypotheek zijn er ook anderen manieren om de overwaarde op te nemen. 

Geef een reactie