Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

De 5 dingen die je kunt achterhalen met DNA-testen

0

Het doen van DNA-testen wint tegenwoordig enorm aan populariteit. Steeds meer mensen doen bijvoorbeeld een test om te achterhalen wat de afkomst van hun verre voorouders was. Maar wist je dat je met een DNA-testen nog veel meer kunt ontdekken? Je leest er alles over in dit blog. 

 

  1. Genealogie

Dit type DNA test wordt gebruikt om verschillende zaken in kaart te brengen. Zo kun je je eigen DNA-profiel in kaart brengen met deze test. Daarmee stel je je eigen, unieke DNA vast dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om je te identificeren. Ook kun je met de genealogie test de afkomst van je voorouders vaststellen. Je kunt hiermee tot wel duizend jaar in de geschiedenis van je voorouders duiken en ontdekken waar zij vandaan kwamen en gewoond hebben. Tenslotte kun je met een genealogie test ook de migratieroutes en de haplogroep van je voorouders vaststellen. 

  1. Vaderschap

Je kunt ook verschillende soorten DNA-testen afnemen om het vaderschap vast te stellen. Zo kun je een prenatale vaderschapstest doen om het vaderschap vast te stellen voordat het kindje geboren is. Ook kun je een vaderschapstest doen op latere leeftijd met het DNA van de vader en het kind. Tenslotte kun je een vaderschapstest doen door middel van het testen van Y-chromosomen. Hiermee kun je de relatie tussen een vader en een zoon vaststellen. 

  1. Broer-zus relatie

Er zijn ook DNA-testen die je kunt gebruiken om vast te stellen of mensen broer en zus van elkaar zijn. Je kunt een test doen om na te gaan of mensen volledig elkaars broer en zus zijn, maar je kunt ook een test doen om vast te stellen of zij halfbroer en halfzus zijn. Ook is het mogelijk om een tweelingtest te doen, waarmee je vast kunt stellen of het een tweeling betreft. 

  1. Moederschap

Met DNA-testen kun je ook het moederschap vaststellen. Dit kun je doen door een moederschapstest die het DNA van de moeder met het kind vergelijkt, of door gebruik te maken van een X-chromosoom test. Deze laatste test kun je alleen gebruiken om een moeder-dochter-relatie vast te stellen. 

  1. Familierelaties 

Door DNA-testen uit te voeren, kun je ook andere familierelaties in kaart brengen. Zo is het mogelijk om een test uit te voeren om vast te stellen of een kleinkind biologisch verwant is aan zijn of haar grootouders met een grootouders vaderskant test. Ook is het mogelijk om een test te doen om vast te stellen of een neef of nicht biologisch verwant is aan een oom of tante aan de vaderskant van de familie.

Geef een reactie